Anna Feodora Auguste Charlotte Wilhelmine föddes den 7 december 1807. Hon var enda dotter till Carl, prins av Leinigen. Hennes bror ärvde faders titel när han dog 1814. Hennes mor, Victoria av Saxe-Coburg-Saalfeld, lämnades efter makens död i det närmaste utblottad och med få alternativ för framtiden. Hon gifte om sig med den engelske hertigen av Kent, som varit ogift till sitt femtionde levnadsår om än med en fast älskarinna. Hans nya brud var betydligt yngre, och tillhörde en annan generation, hon var faktiskt syster till hertigens döda brorsdotter Charlottes man, Leopold. Leopold blev senare kung av Belgien.

1819 flyttade Feodora och Carl med sin mor till England, där modern och styvfadern slog sig ner inför födseln av sitt första barn, som kom i maj samma år. En annan av Victorias bröder, Ernest, var samtidigt på väg att bli far för andra gången, Albert av Sachsen-Coburg-Gotha föddes i augusti 1819.

Knappt ett år senare förlorade Feodora sin styvfar, då hertigen av Kent dog, men familjen stannade ändå i England, och Feodora kom att spendera sina tonår i där, tillsammans med sin mor, bror och lillasyster. Hon stod sin syster nära men trivdes ändå inte riktigt i England, hon kände sig instängd i familjens residens, Kensington Palace. 1828 gifte hon sig, 21 år gammal, med Ernst av Hohenlohe-Langenburg, och flyttade till Tyskland. Tillsammans fick de flera barn, bl.a. dottern Adelheid, nuvarande svenske kungen, Carl XVI Gustafs mamma Sibyllas, mormors mormor.

Carl var prins i egen rätt i Leinigen men han stod också nära sin syster i England, och hans son, som ärvde hans titel 1856, var under större delen av sitt liv officer i den brittiska flottan, där han 1887 blev amiral. Han var gift med en dotterdotter, hertiginnan Sophie av Värmland, till Sveriges avsatte kung Gustaf IV Adolf.

Syskonens mamma, hertiginnan av Kent, stannade resten av sitt liv i England, där hon koncentrerade sig på att uppfostra sin yngsta dotter. Hon hade nära kontakt med sin bror Leopold och de var båda nöjda när de lyckades arrangera ett giftermål mellan Albert och hans jämnåriga kusin 1840. Både hertiginnan och hennes svärson Albert dog tragiskt nog samma år, 1861.

Feodora behöll kontakten med sin lillasyster i England under hela livet och besökte England så ofta hon kunde fram till sin död 1872. Hennes älskade lillasyster kröntes 1838 till drottning av Storbritannien, och 1876 blev hon kejsarinna av Indien. Hennes namn var Victoria.

 

Facebooktwitterlinkedin