Prinsessor har alltid fört med sig anor till andra kungahus och furstefamiljer än det de är födda i. Kungadöttrar har skickats både till och från länder för att skapa relationer och hållbara allianser. De har genom århundradena varit kittet som hållit kungahus och länder samman. De har varit bekräftelserna i fredsförhandlingar och de som hållit kriget borta. De har skickats som pant över gränserna.  De har sett till att nästa generation har ännu bättre anor än tidigare, och kanske kan kalla en gammal arvfiende för frände. En son kunde föra kronan vidare, men en dotter kunde skapa nya allianser och på sikt ge landet mycket mer än en son. En kung ville ha en heir och en spare, men sedan ville han ha en lång rad prinsessor att skicka ut på uppdrag! Prinsessans uppdrag har alltid varit att lämna sitt land bakom sig och omfamna ett nytt land. Utan europeiska prinsessor hade dagens svenska kungahus varken haft kopplingar bakåt eller utåt!

När Jean Baptiste Bernadotte (Karl XIV Johan) valdes till kung av Sverige hade han inte en droppe kungligt blod i ådrorna, det hade inte heller hans hustru Desirée Clary, som blev svensk drottning under namnet Desideria, och det hade således inte heller deras son Oskar (I). Redan en generation senare var dock detta pinsamma faktum åtgärdat. Oskars drottning Josefina av Leuchtenberg hade visserligen, i likhet med sin svärfar, starka kopplingar till kejsar Napoleon, men hon hade också gammalt kungligt blod! Faktiskt så kungligt att hon inte bara var dotter till kungen av Bayern utan även kunde räkna sina anor bakåt tillbaka till Sverige och Vasa-ätten (de svenska kungaätterna och dess regenter och regentgemåler finns längst ner, för den som inte kommer ihop dem i huvudet!).

Josefina var släkt med en viss Katarina. Katarina var dotter till kung Karl IX som i sin tur var yngste son till Gustav Vasa. Katarinas bror var Gustav II Adolf och hennes son Karl (X) Gustav var därmed kusin med drottning Kristina. Katarinas dotter Kristina Magdalena giftes bort med markgreven av Baden-Durlach, och det är ur detta äktenskap som Josefina av Leuchtenburg med tiden kunde hävda de Vasagener som konfirmerade den nya kungaätten Bernadottes rätt att styra Sverige dryga trehundra år senare. Det gav henne också en klar koppling till ätten Pfalz (som Karl X Gustav grundade efter att han tagit över tronen från sin Kusin drottning Kristina).

Även Oskar II (son till Oskar I) valde en drottning som delvis hade samma härstamning. Sofia av Nassau delade faktiskt Kristina Magdalena som anmoder både med sin svärmor Josefina och med sin egen svärdotter Victoria av Baden, som gifte sig med den blivande Gustav V år 1881. Victoria av Baden förde också, genom sin farmor Sofia, med sig blod från svenske kung Gustav III. Sofia var dotter till Gustav III son Gustav IV som avsattes år 1809 till förmån för sin farbror Karl XIII.

Kristina Magdalena är också länken, svag men existerande, mellan den svenska kungaätten Holstein-Gottorp och dess företrädare ätten Vasa (mellan ätterna Vasa och Holstein-Gottorp regerade den pfalziska ätten). Kristina Magdalenas son Fredrik gifte sig in sig i ätten Holstein-Gottorp och hans dotter var mor till den svenska kungen Adolf Fredrik. Adolf Fredrik valdes till kung av Sverige efter att ätten Pfalz (och dess bihang Hessen) dött ut, varken Karl XII eller Ulrika Eleonora hade barn som kunde ta över tronen, och i det svaga tillstånd som Sverige befann sig i början av 1700-talet, låg valet av ny kung till stor del hos Ryssland, och ryska kejsarinnan Katarina den stora var systerdotter till Adolf Fredrik.

Genom valen av drottningar har alltså de svenska kungarna av ätten Bernadotte kunnat stärka sina dynastiska band till Sverige. Tidigare ätter har gjort på samma sätt. Utan de ingifta drottningarna hade dagens svenska kungahus inte kunnat hävda släktskap med tidigare kungahus, det blod drottningarna förde med sig har legitimerat den nya ättens arvsrätt.

Detta var särskilt viktigt under det turbulenta 1800-talet då kungahus avsattes på löpande band i Europa, och revolutionerna avlöste varandra, samtidigt som intresset för historia och det forntida låg på topp. Det var viktigt för en ny ätt som Bernadotte att etablera kontinuitet, att visa att man hade blod som ledde tillbaka till fornstora dagar. I takt med att tiden gick minskade också kungarnas aktiva roll, de kunde inte längre hävda att de vunnit sin kungavärdighet på slagfältet. Karl XIV Johan, vår första kung av ätten Bernadotte, valdes för sina tidigare prestationer som Napoleons general, men hans efterträdare kunde inte hävda detsamma. Genom att istället hävda kontinuitet bakåt, och arbeta för att stärka den för varje generation visade man istället sin relevans för samtiden.

Via drottningarna har kungarna också kunnat stärka sina band med andra kungahus i Europa. Detta har alltid varit en av de viktigaste rollerna för en drottning. Alla svenska drottningar sedan Gustav Vasas tid, med undantag av vår nuvarande drottning Silvia, Karl XIV Johans drottning Desideria, och Erik XIV drottning Karin Månsdotter, har fört med sig adliga släktband till kungahuset. Detta gör att dagens svenska kungahus är släkt med de flesta europeiska kungahus, och med tidigare kungahus. Detsamma gäller för de flesta europeiska kungahus.

Vår kung finns även i den engelska kungalängden, om än långt ner, och kan räkna släktskap med engelska drottning Victoria genom sin mor, prinsessan Sibylla, vars farfar var drottning Victorias son Leopold. Dessutom var kungens farfar Gustav VI gift med Margareta av Connaught, som var dotter till Victorias son prins Arthur. Vår kung är därmed släkt med två av Victorias söner. Han är också släkt (via sin mor) med drottning Victorias äldre halvsyster Feodore!

Prinsessans viktiga roll som alliansskapare negligeras ofta i historieskrivningen, men den fortsätter än idag. Få prinsessor gifter idag in sig i andra kungahus, istället skapas andra viktiga allianser, där kungahusen gifter in sig med folket. Genom att gifta sig med ofrälse personer ”vanligt folk”, skapas en modern närvarokänsla som passar vår tid. Ett kungahus som idag håller sig helt i sin egen sfär ses som frånvarande, oförstående och ur led med tiden. För att motivera sin tillvaro måste de skicka sina prinsessor (och jämställda prinsar) över andra gränser än landets och förena sig med arvfiender i form av kritiska ofrälse. Det som setts som mesallianser för femtio år sedan, och som kostade kungens systrar titeln kunglig prinsessa, är idag en självklarhet.

Det återstår att se vilka allianser som krävs av framtidens prinsessor (och prinsar). För mycket utspädning av det blå blodet, liksom för stor inflation i antalet prinsar och prinsessor kan motverka syftet att skapa kontaktpunkter med folket, och istället skapa en irrelevans. Kanske får vi se en återgång till gamla tiders alliansskapande mellan nationer, istället för inom nationer, när nästa generation växer upp. Så länge vi har kungahus kommer prinsessan vara en viktig person, som kommer användas för att skapa stabilitet för landet, vare sig de vet om det själva eller inte!

 

Regenter från Gustav Vasa till idag. Gemåler inom parentes.

Ätten Vasa

Gustav Vasa (Katarina av Sachsen-Lauenburg, Margareta Leijonhufvud, Katarina Stenbock)

Erik XIV (Karin Månsdotter)

Johan III (Katarina Jagellonica, Gunilla Bielke)

Sigismund (Anna av Österrike)

Karl IX (Maria av Pfalz, Kristina av Holstein-Gottorp)

Gustav II Adolf (Maria Eleonora av Brandenburg)

Kristina

 

Ätten Pfalz

Karl X Gustav (Hedvig Eleonora av Holstein-Gottorp)

Karl XI (Ulrika Eleonora d.ä. av Danmark)

Karl XII

Ulrika Eleonora d.y. (Fredrik I)

 

Ätten Hessen

Fredrik I (Ulrika Eleonora d.y.)

 

Ätten Holstein-Gottorp

Adolf Fredrik (Lovisa Ulrika av Preussen)

Gustav III (Sofia Magdalena av Danmark)

Gustav IV (Fredrika av Baden)

Karl XIII (Hedvig Elisabeth Charlotta av Holstein-Gottorp)

 

Ätten Bernadotte

Karl XIV Johan (Desideria)

Oskar I (Josefina av Leuchtenberg)

Karl XV (Lovisa av Nederländerna)

Oskar II (Sofia av Nassau)

Gustav V (Victoria av Baden)

Gustav VI Adolf (Margareta av Connaught, Louise Mountbatten)

Prins Gustav Adolf (Sibylla av Sachsen-Coburg och Gotha)

Carl XVI Gustaf (Silvia)

 

Facebooktwitterlinkedin
Kategorier: Mäktiga kvinnorSverige