Greven, vars hela namn är Philip Christoffer von Königsmarck, får vara symbol för hur historia påverkar oss. Hans agerande fick konsekvenser för många, t.ex. för Englands blivande kung, George I. Greven får också symbolisera något som ofta glöms bort när man läser historia, nämligen att de som skapat historien, alla de som gått före oss, var människor av kött och blod. Människor med tankar, känslor och drömmar. Liksom vi, som skapar dagens historia, var de beroende av varandra. Deras agerande fick andra att agera och handla. Historia kan inte ändras, den är vad den är, i sig självt varken ond eller god.

Historien består av individuella personer som levde efter sina egna förutsättningar och strävade mot sina egna mål. Tillfälligheter och snedsteg genom historien har lett oss till den punkt där vi är nu. Grevens val fick honom att sluta sina dagar i en garderob, och hans handlande fick George att sätta sin blivande drottning i husarrest för resten av hennes liv. Hans farbror, ytterligare en greve Königsmarck, sprängde av misstag Parthenon. Inte av illvilja, det bara blev så. Vi har förmånen att se det som hänt tidigare utifrån, vi vet svaret på frågorna de ställde sig. Horatio Nelson avslutade inte sitt sista brev till sin älskarinna Lady Emma Hamilton. Han tänkte göra det efter slaget, men han överlevde inte. I brevet betygar han sin älskarinna hur mycket han älskar henne och deras dotter. Hade han vetat att slaget som vi minns honom för skulle bli hans sista hade han säkert avslutat brevet före slaget.

För att lära av historien, måste vi lära oss historia, från flera vinklar. Det är inte bara slagfält och årtal, heder och ära. Det är människor som älskar, hatar och låter sina känslor påverka handlingarna. Så som vi alla gör. Napoleon skrev brev efter obesvarat brev, till sin hustru Josephine, där han bad henne komma till honom i Italien. Hon hade roligare i Paris och svarade inte på hans utläggningar om hur han saknade henne. Förste hertigen av Wellington, hjälten, segraren, politikern, var som ung inte fin nog att få gifta sig med sin Kitty. Han återvände rik och inflytelserik, de gifte sig, och upptäckte att de egentligen inte hade något gemensamt. Deras äktenskap var högst olyckligt.

Greven i garderoben fokuserar på människor och på hur deras handlande har lett oss till där vi är idag. Målet är att förklara händelser på ett sätt så att människorna bakom framträder. Att skapa ett intresse för att förstå historien!

Välkommen att botanisera bland personer och teman, bekanta dig med greven själv, med kungar och drottningar, men också med mindre kända personer.

Facebooktwitterlinkedin