Berömda ord som enligt traditionen yttrades av den skotska drottningen Mary Stuart, född den 8 december 1542, efter att hennes andre make Henry, Lord Darnley, mördat hennes sekreterare David Rizzio i mars 1566. Mary var i sjunde månaden med sin son, den blivande James I av England, när Darnley högg ihjäl Rizzio framför hennes ögon.


Mary var dotter till den skotska kungen James V, vars mor var Margaret Tudor, storasyster till Henry VIII av England. När hennes make dog gifte hon om sig (även om äktenskapets legalitet var omdebatterat) med den skotske greven av Angus, Archibald Douglas. Tillsammans fick de en dotter, Margaret Douglas, som var halvsyster till James V, systerdotter till Henry VIII, och kusin till Mary I, Elizabeth I och Frances Brandon (vars dotter Lady Jane Grey satt på den engelska tronen i nio olyckliga dagar!).


Margaret hade ett stormigt liv, fyllt av intriger. Hon gifte sig, efter minst en olycklig affär med Thomas Howard (farbror till Anne Boleyn, Henry VIII andra fru), med greven av LennoxMatthew Stewart, en skotsk ädling som levt större delen av sitt liv i exil i Frankrike. Tillsammans fick de en son, Henry, Lord Darnley. Samma Henry som senare gifte sig med sin kusin Mary Stuart. Det faktum att Henrys och Marys son, James, hade Tudorblod från både sin far och sin mor, och uppfostrades som protestant, trots att båda hans föräldrar var katoliker, gjorde det möjligt för honom att ärva tronen efter Elizabeth I.


Mary fick för övrigt sin hämnd på Darnley. Lite mer än ett år efter mordet på Rizzio exploderade två tunnor med krut under Darnleys sängkammare. Han själv och en betjänt hittades en bit utanför huset, iklädda nattkläder. Det antas allmänt att explosionen inte dödade dem, utan att de istället ströps till döds. 


Misstankarna föll snabbt på greven av Bothwell, Marys nye starke man (och hennes älskare) och det blev början till slutet för drottningen.

 

Facebooktwitterlinkedin
Kategorier: EuropaMäktiga kvinnorVändpunkter