Greve Philip von Königsmarck ska enligt vissa traditioner har hittats i en garderob, men vad är egentligen en garderob?

Vi ser framför oss en möbel, oftast överfull av kläder. Vi drömmer om en walk-in-closet, eller en klädkammare med gott om plats för allt. Numera används det amerikanska ordet closet som synonym för vår garderob. Garderob är förövrigt ett uttryck vi hämtat från franskan med betydelsen plats där kläder förvaras. I brittisk engelska är motsvarande uttryck wardrobe. The closet i brittisk engelska är något annat, det motsvarar närmast ett litet rum, antingen för att förvara saker i, eller för studier.

Historien om the closet handlar om det som vi idag tar för givet, det privata utrymmet. Det är först i modern tid som vi har haft ett privat utrymme, ett eget rum, ett eget hem där bara en familj bor, och där inget annat än tvättstugan delas med andra familjer. Tidigare var ett eget utrymme något som var få förunnat.

The closet var undantaget. De började dyka upp i större hus under 1600-talet, men var inte okända innan dess, särskilt inte i kungliga slott och palats, där både kung och drottning ofta hade sin closet, då i betydelsen privat litet kapell, ibland även med ett altare. Här ingicks mer än ett äktenskap, Henry VIII gifte sig t.ex. med sin tredje fru Jane Seymor i Queens Closet i Whitehall Palace 1536 och med sin sjätte fru Catherine Parr i Queens Closet i Hampton Court Palace 1543.

The closet i privata hus från 1600-tal och framåt var ett rum, ofta delvis dolt, kanske bakom ett draperi eller en väggbonad, dit husets herre kunde dra sig tillbaka för att be och kontemplera i ensamhet. Den protestantiska tron gjorde det möjligt att ha en egen böneplats, inget altare behövdes och inget kyrkligt tillstånd krävdes för detta. King James Bible uppmanade alla att ”enter into thy closet” för att be (på svenska har vi använt ordet kammare i detta bibelord från Matteus 6:6). Med tiden blev användningen av the closet mer och mer sekulär och det hände att man tog en kopp kaffe eller te därinne, förvarade sina samlingar av olika saker, eller mötte sin älskarinna där. The closet blev mer ett utrymme för hemligheter än för bön.

Två uttryck kan härstamma från detta lilla hemliga rum, ”komma ut ur garderoben” (coming out of the closet) och ”att ha ett skelett i garderoben” (a skeleton in the closet), bägge syftar på att hemliga saker kan ha skett där och båda blir mer förståeliga om man utgår från den brittiska betydelsen av the closet än om man utgår från våra överfulla IKEA-garderober. Bägge uttrycken är relativt moderna men anspelar på minnet av the closet som en plats för saker som inte kunde uttryckas öppet, något som var skamligt, eller bara hemligt och privat.

Om grevens kropp gömdes i en garderob och förblev försvunnen, är det troligare att han gömdes i en closet av brittiskt snitt, ett lönnrum avsett för bön eller andra påhitt, än att han lades i en garderob för kläder och riskerade att falla ut mellan Sophia Doroteas klänningar!

 

Facebooktwitterlinkedin