Ye Bucks and ye Jemmies who amble the Park, 
Whose Hearts and whose Heads are as lightsome as Cork,
 
Through “Buckingham Gate”, as to “Chelsea” you pass,
 
Without Fee or Reward, you may see the Queen‘s Ass

A sight such as this surely was never seen;
Who the deuce would not gaze at the Ass of a Queen?
What prospect so charming! — What scene can surpass?
The delicate sight of her Majesty’s Ass? 

Det här är de två första verserna i en satirisk sångtext av en man kallad Harry Howard. Den publicerades 1762.

Året innan, 1761, gifte sig Charlotte av Mecklenburg-Strelitz med den nyblivne kungen av Storbritannien, George III. Ett par veckor senare kröntes de båda i Westminster Abbey. Före sin bröllopsdag hade de två aldrig träffat varandra, men deras äktenskap var på det hela lyckligt. Kungen var trogen sin drottning och tillsammans fick de hela femton barn.

Vad ger man en ett nygift kungapar i bröllopsgåva? Den brittiske guvernören i Kapstaden i Sydafrika tänkte noga efter och tog sedan vad han hade. Han lastade två zebror på ett fartyg till England. En perfekt gåva, och ett fint tillskott till det kungliga hushållet, vilda djur hade ingått i menageriet på Towern sedan 1200-talet. Under resan över havet dog den manliga zebran, men den kvinnliga överlevde och levererades till drottning Charlotte. Hon var mycket förtjust i den, och den fick sällskapa med en elefant i drottningens stall.

Även Londonborna var nyfikna på det udda randiga djuret. Eftersom man inte tidigare sett en zebra kallade man djuret för en wild ass, en vild åsna. Snabbt döpte dock Englands satiriker om den till the Queen´s Ass, genom en ordlek med dubbeltydligheten i ordet ass. Det kom snart ut en rad pamfletter som drev med drottningens nya husdjur, som alla för övrigt kunde komma och besöka utan avgift, även om det hände att man fick muta vakten för att få se det exotiska djuret.

Den engelska satiren använde snart drottningens vilda åsna som en pseudonym för drottningens favoriter vid hovet, och även för drottningen själv. Mängder av bilder och texter som alluderade på zebran dök upp.

Hur gick det med drottningens zebra? Det finns en historia om att man ville ha ett föl, men eftersom det saknades en manlig zebra så använde man en vanlig åsna, målad randig. Tydligen fungerade det. Zebran målades också av, bland annat av den berömda hästmålaren Stubbs. Zebran dog 1773, men har levt vidare i diktning och historia.

 

Facebooktwitterlinkedin
Kategorier: EnglandMäktiga kvinnor